IARU HST Championship

U radioamaterizmu, brza telegrafija (High-Speed Telegraphy – HST) je oblik radio-sporta koji izaziva amaterske radio operatere da precizno primaju, kopiraju, a na nekim takmičenjima i da šalju Morzeove znake veoma velikom brzinom. Ovakav vid takmičenja je veoma popularan u istočnoj Evropi. Međunarodna radioamaterska unija (IARU) ima posebnu radnu grupu posvećenu ovom radioamaterskom sportu i sponzoriše organizaciju većine međunarodnih HST takmičenja.

Kroz podršku aktivnostima Međunarodne radioamaterske unije (IARU), Crna Gora je do sada bila domaćin dva velika HST takmičenja i to 8. IARU Region 1 HST šampionata koji se održao u 2014. godine u Baru i 13. Svjetskog HST šampionata koji se održao 2016. godine u Herceg Novom.

8th IARU Region 1 HST Championship 2014

Uz podršku MARP-a kao IARU članice i Saveza radioamatera Crne Gore kao realizatora takmičenja, 8. IARU Region 1 HST šampionat organizovan je od 12-16 Septembra 2014. godine u Baru.

Iako je ovo prvi šampionat koji se održao u Crnoj Gori, uz učešće 72 takmičara iz 14 IARU Region 1 članica podijeljenih u 9 kategorija, može se reći da je sa svih aspekta bio perfektno organizovan.

Rezultate ovog šampionata možete preuzeti OVDJE.

13th World HST Championship 2016

Kao organizator 13. Svjetskog šampionata u brzoj telegrafiji, MARP je uspješno realizovao ovo takmičenje koje se održavalo u Herceg Novom od 21-25 Septembra 2016. godine.

Sa preko 120 takmičara iz 21. zemlje, podijeljenih u 9 kategorija sa 8 različitih tipova testova, ovo takmičenje ostalo je od strane IARU HST radne grupe ocijenjeno kao jedno od tehnički i organizaciono najbolje realizovanih svjetskih šampionata u brzoj telegrafiji.

Prilozi TV Novi povodom Svjetskog šampionata u brzoj telegrafiji:
Galerija fotografija:


Rezultate ovog šampionata možete preuzeti OVDJE.