MARP Servisi

Mreža za afirmaciju radioamaterkog pokreta se neprestalno trudi da kroz svoje aktivnosti pomogne kako svojim članovima tako i cjelokupnom radioamaterskom pokretu u Crnoj Gori kroz pružanje raznih servisa. Osim administrativne podrške radio klubovima i radio-amaterima prilikom ostvarivanja njihovih prava pred Agencijom za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost kao regulatornim tijelom Crne Gore, MARP uz pomoć velikog broja svojih članova i volontera stalno proširuje paletu servisa koji su dostupni svim crnogorskim radio-amaterima.

Administrativna pomoć
Kao reprezentativna organizacija crnogorskih radio-amatera, pružamo svu moguću administrativnu pomoć prilikom ostvarivanja prava radio-amatera pred nadležnom regulatornom agencijom kao i drugim državnim organima. Kontaktirajte nas…

Obuke i ispiti za radio-amatere
Želite da postanete radio-amater? U saradnji sa radio klubovima iz svih krajeva Crne Gore, godišnje se održi nekoliko stručnih kurseva za sticanje radio-amaterskih ovlašćenja na osnovu kojih ćete u potpunosti biti spremni za polaganje radio-amaterskog ispita kojeg u saradnji sa Agencijom za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost organizuje Savez radioamatera Crne Gore.
Više o obukama i ispitima za radio-amatere možete pročitati OVDJE.

QSL Bureau
Članice Međunarodne radio-amaterske unije (IARU) vode i upravljaju svojim QSL Biroima pa tako MARP kao članica IARU-a sponzoriše funkcionisanje crnogorskog nacionalnog QSL Biroa. Iako napretkom internet tehnologija sve veću zastupljenost uzimaju elektronski QSL servisi poput LoTW i eQSL, ovaj vid potvrđivanja održane veze i dalje zadržava simatije većeg broja radio-amatera u svijetu. Više informacija o funkcionisanju MARP QSL Biroa možete pročitati OVDJE.

VHF/UHF Repetitori
Iako rad preko lokalnih/magistralnih VHF/UHF repetitora predstavlja samo mali segment onoga što predstavlja radio-amaterizam, veliku pažnju posvećujemo razvoju repetitorske mreže u Crnoj Gori. Osim što je ovakav vid komunikacije primamljiv novim radio-amaterima, pokrivenost repetitorima ima veliki značaj u radioamaterskoj infrastrukturi posebno kada je se govori o aktivnostima u hitnim situacijama i u funkcionisanju Radio-amaterske Mreže Za Opasnost (RMZO).
Listu aktivnih radio-amaterskih repetitora i radio-farova, kao i njihove lokacije možete pogledati OVDJE.

Radio-amaterska Mreža Za Opasnost – RMZO
Jedno od osnovnih načela koje poštuju svi radio-amateri u svijetu je da u hitnim situacijama nesebično pomognu u obezbjeđivanju adekvatne komunikacione infrastrukture. Kroz saradnju sa Direktoratom za vanredne situacije Crne Gore i lokalnim Službama zaštite i spašavanja, MARP konstantno radi na unapređenju komunikacije između radio-amatera i zvaničnih službi za hitne situacije kao i edukaciji radio-amatera za učestvovanje u funkcionisanju RMZO. Više detalja o ovome možete pročitati OVDJE.

Callbook crnogorskih radio-amatera
Zahvaljujući inicijativi koju je pokrenuo Radio klub “DigiHAM” iz Herceg Novog, a u saradnji sa MARP-om i Agencijom za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost, nakon više od 12 godina ponovo je dostupan “Online Callbook radio-amatera Crne Gore” na adresi: http://callbook.marp.org.me/

Callplan specijalnih pozivnih znakova
Gotovo svake godine u svijetu se odvija više takmičenja koja imaju za cilj da „testiraju“ timske sposobnosti veće grupe radio-amatera kojima se omogućava da sa više različitih lokacija, koristeći isti (obično specijalni) pozivni znak, zajednički ostvaruju što bolji takmičarski rezultat poštujući određena propoziciona ograničenja.
Da bi se učešće na ovakvim specijalnim takmičenjima ili manifestacijama organizovalo i pripremilo na što bolji način, u narednom periodu biće pokrenut Callplan web sistem MARP-a gdje će domaći radio-amateri moći da unaprijed prijave vremenski raspored i sve ostale detalje svojih aktivnosti.

Ostale aktivnosti i podrška
Kao organizacija koja postoji prije svega zahvaljujući volonterizmu svojih članova, cijeneći napore i ostalih organizacija koje funkcionišu na istom principu, MARP je u više navrata svoje resurse upotrijebio kako bi pomogao organizovanje važnih lokalnih i nacionalnih događaja gdje je organizatorima bilo potrebno da imaju pouzdani sistem komunikacija bilo radi bezbjednosti ili samog sprovođenja svojih aktivnosti. Koristeću sopstvene resurse i infrastrukturu, MARP je pomogao organizovanje veliki broj sportskih događaja i time doprineo podizanje svijesti o važnosti radio-amatera u svim segmentima jednog društva.